Wielkanocne sałatki w kl.2b
13 kwietnia uczniowie kl.2b w ramach Świątecznego Spotkania Wielkanocnego wykonywali Wielkanocne sałatki, których podstawowym składnikiem były jajka. W trakcie takich zajęć kształtowali wiele umiejętności:
• nauczyli się odpowiedniego dobierania składników do sałatki,
• poznali zasady bezpiecznego posługiwania się podstawowym sprzętem kuchennym,
• wiedzą w jaki sposób higienicznie przygotowywać i spożywać posiłki,
• potrafią współdziałać w parach (dzielić się miejscem na ławce i wspólnie sprzątać po skończonej pracy),
• rozumieją jak ważne jest spożywanie zróżnicowanych posiłków,
• umieją wskazać na piramidzie żywienia poszczególne produkty żywnościowe.
Uczniowie rozumieją potrzebę kształtowania samodzielności i wytrwałości w przygotowywaniu posiłków, dlatego taka forma spotkania bardzo się wszystkim podobała.