Klasa 3b piecze ciasto
Jesienią klasa 3b po raz kolejny pracowała metodą projektów i zgłębiała swoją przyrodniczą wiedzę m.in. na temat grzybów. Dzieci wiedzą już, które z nich są jadalne, a których nie wolno nawet dotykać ze względu na silne właściwości trujące. Dowiedziały się także, że jednymi z grzybów są drożdże. W kolejnych dniach uczniowie przeprowadzali eksperymenty, podczas których zaobserwowali, że pod wpływem ciepłego mleka, wody i cukru te grzyby rosną i wytwarzają gaz. Dlatego znalazły swoje zastosowanie w kuchni. Na koniec na wszystkich czekała „zadaniowa, słodka niespodzianka”, czyli samodzielne przygotowanie ciasta drożdżowego. Dzieci ubijały jajka z cukrem, przesiewały mąkę i łączyły składniki. Z uśmiechami na twarzach rozwałkowywały ciasto i smarowały różaną marmoladą. Następnie przygotowały kruszonkę, którą posypały ciasto tuż przed włożeniem do piekarnika. Koleiny „kulinarny eksperyment” zakończył się sukcesem – drożdżowe ciasto pięknie wyrosło i wszystkim bardzo smakowało. Po takim dniu klasa IIIB jednogłośnie ogłosiła, że nauka to przyjemność!